Home
Home
Home
Home
 
 

Sabor trubača
Guča, varošica od 5000 duša u centralnoj Srbiji, koja se nalazi na oko 150 kilometara od Beograda, uživa izuzetnu popularnost na Balkanu. Baš ovde se, od 1961. godine, održava Sabor trubača, takmičenje pleh orkestara.

U ovoj zemlji, koja je u poslednjih 150 godina preživela brojne ratove protiv različitih agresora, čak i trubački orkestri imaju vojničko poreklo. U srpskoj istoriji vojska je uvek sastavljana od seljaka i, dakle, bila je veoma vezana za narod. Kada su, krajem 19. veka, vojnici demobilisani, doneli su trube u svoja sela i počeli da ih sviraju.

Srbija danas
Trubačka Republika priča i o trenutku u kome se Srbija sada nalazi. Dok zemlja naporno pokušava da izađe iz lanca tragičnih ratova vođenih devedesetih godina, od dugih godina embarga, bombardovanja od strane NATO-a, i duboke i dugotrajne ekonomske krize, u martu 2003. godine se dogodio još jedan tragičan dogadjaj: atentat na premijera Zorana Đinđića. Uz redakciju Radija B92, istorijske radio stanice koja se suprotstavljala Miloševićevom režimu, pratimo korak po korak ovaj dramatični dogadjaj i uticaj koji je imao na stanovništvo: dva meseca posle smrti premijera kolone građana neprestano posećuju njegov grob.

Takođe, zbog duge međunarodne izolacije koja je okončana tek padom Miloševića u oktobru 2000-e, Zapadna Evropa tek sada, i to veoma sporo, počinje da ponovo otkriva Srbiju.

Guča i truba predstavljaju na neki način simbol reakcije na sve nevolje koje je ova zemlja oduvek proživljavala.